Besöket på ambassaden
2015-04-29 ▲ 17:38:00 | Allmänt
Tänkte passa på att berätta om hur ambassadbesöket i Stockholm gick till - förhoppningsvis kan det lugna en del nerver hos andra framtida internationella studenter. Jag har som sagt varit på den amerikanska ambassaden tidigare när jag sökte om mitt J-1 visum för att kunna arbeta som au pair - och helt ärligt så är processen på ambassaden den samma som sist.
Torsdagen den 16 april vaknar jag upp förväntansfull och pirrig hemma hos en vän i Vällingby. Tog tunnelbannan in till centralen och promenerar ut mot Sergels torg. Därifrån tog jag buss 69 mot Blockhusudden/Kaknästornet och efter en kort bussresa förbi NK-huset, Kungsträdgården och Djurgårdsbron hoppar jag av på hållplatsen: Ambassaderna. Den amerikanska ambassaden ligger rakt över gatan och om du är en non-immigrant sökande, det vill säga i fall du är där för att söka exempelvis ett F-1 eller J-1 visum, så ska du ställa dig i kön under glaskuren.
När du är först på tur i kön kommer en vakt att kalla fram dig till dörren. Innan du får komma in skall du visa ditt pass, ta av dig jackan, visa sulorna på dina skor och ta en klunk av den dryck du eventuellt har tagit med dig. När vakten släpper in dig skall du gå igenom en vanlig säkerhetskontroll liknande de som finns på en flygplats. Du kommer behöva lämna ifrån dig din mobiltelefon och andra elektroniska prylar eftersom dessa inte får tas med in på ambassaden. Här släppte mycket av min nervositet eftersom vakten bakom säkerhetskontrollen var lättsam och skämtade lite med mig.
När du genomgått säkerhetskontrollen skall du följa anvisningarna cirka 25 meter upp till ambassadens entré för visum-sökande. När du kommit in får du en nummerlapp och går och sätter dig. När det är din tur går du upp till första disken vid entrén, där kommer du lämna över alla dina dokument. Personen bakom disken kommer att samla ihop och spara de dokument som hen behöver och sedan ge tillbaka resterande dokument till dig. Både de gångerna jag har besökt den amerikanska ambassaden för visumintervju så har kvinnan bakom denna disken varit väldigt otrevlig och arrogant (tror till och med att det vara samma kvinna båda gångerna). Anyhow, sen när du är klar där så går du och sätter dig igen och väntar på att bli uppropad.
Efter några minuters väntan kommer de ropa upp ditt namn och be dig komma till ett av båsen som är numrerade med bokstäver. Om jag har förstått det rätt, så ropar dem först upp dig så du kan ge fingeravtryck och sedan ber de dig att gå och sätta dig igen, när de ropar upp dig en andra gång är det dags för intervjun. I mitt fall gav jag fingeravtryck och gjorde intervjun vid samma upprop. Intervjun var inga konstigheter, de frågade lite om mitt au pair år och hur länge jag tänkt studera i USA. Sedan blev jag godkänd! Och jag kunde lämna ambassaden med ett stort leende på läpparna.
Tips inför besöket:
- Kom i tid - minst 30 minuter före utsatt tid. Är du där under sommarmånaderna kan det vara bra att komma åtminstone en timma tidigare. Det är många blivande au pairer och studenter som planerar att åka iväg under sommaren och hösten.
- Var förberedd - kontrollera, gärna fler än en gång, att du har alla dokument behövs. Ambassaden kommer inte att utfärda ditt visum om inte alla handlingar är med, samt att allt är korrekt och fullständigt ifyllt. På ambassadens hemsida kan du hitta allt du behöver ta med dig: LÄS HÄR.
- Ta inte med stora väskor eller bagage - har du bagage så kan du smidigt låsa in detta på centralen. Kostar cirka 70 spänn och det kan absolut vara värt det så man inte riskerar att bli nekad tillträde på ambassaden.
- Lämna mobilen hemma - har du möjlighet så skippa att ta med telefonen. Jag låste in min telefon tillsammans med mitt bagage på centralen och det uppskattades väldigt mycket utav vakterna.
- Don't be shy - hitta någon att prata med. Väntan kan vara långa och många är, precis som du, där själva. Att hitta någon att prata med kan lugna många nerver. Så prata gärna med personen bredvid dig. En bok kan annars vara ett bra tidsfördriv.
Lycka till!
Kommentarer
Trackback